Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
OGÓRKI
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Ogórki konserwowe chrupkie i pyszne- najlepszy rodzinny,stary przepis polecam :-)3

Ogórki konserwowe chrupkie i pyszne- najlepszy rodzinny,stary przepis polecam :-)

Autor: smaki-katriny
Przepisów: 230 Ocena: 6867
  • > 6 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA ZALEWĘ -3,5 litra wody -0,5 litra octu 10% -0,5 szklanki soli -1,5 szklanki cukru
  • PRZYPRAWY -gorczyca -ziele angielskie -liście laurowe
  • DODATKOWO -świeży chrzan -koper -marchewka poszatkowana w cienkie plasterki no i oczywiście ogórki :-)

Sposób przygotowania

1 Słoiki myjemy i suszymy.

Ogórki dokładnie myjemy.

2 Chrzan kroimy na małe kawałki
Marchewkę szatkujemy w cienkie plasterki


3 PRZYGOTOWANIE ZALEWY

Do garnka wlewamy wodę

ocet, wsypujemy cukier,sól
Całość stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu aż będzie wrzące mieszając co chwilę tak by wszystko się rozpuściło. Nie zagotowujemy.
Zalewę ściągamy z ognia i studzimy * gdy będziemy nią zalewać ogórki ma nie być zimna tylko dobrze ciepła

4 Do słoika (pojemność 1 litr) dajemy parę plasterków marchewki
około 4 nieduże kawałki chrzanu,około 7 ziarenek ziela angielskiego,trochę gorczycy (mniej więcej pół łyżeczki),1 duży lub 2 małe liście laurowe,oraz kawałek gałązki kopru (z kwiatem)

5 Następnie wkładamy ogórki

6 Całość zalewamy dobrze ciepłą zalewą.
* jedna porcja zalewy starcza na 8-9 1 litrowych słoików.
Następnie wycinamy z folii kwadraty i kładziemy je na słoiku i dopiero wtedy zakręcamy-zapewni to idealną szczelność słoikom.

Dno dużego garnka wykładamy gazetą i zalewamy wodą.
Gazeta spowoduje to, że słoiki podczas pasteryzacji nie popękają.

Garnek kładziemy na gazie na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej słoiki.

Pasteryzujemy około 10-15 minut. Woda ma tylko lekko "pyrkać"

7 Ogórki podczas pasteryzacji zmienią kolor. Należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu-spiżarka czy piwnica.

Twoje notatki do przepisu

Ogórki konserwowe chrupkie i pyszne- najlepszy rodzinny,stary przepis polecam :-) Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.