Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
ogórki małosolne
Przepisy zebrane przez: ambiwalentna

Spis treści

  • Ogórki małosolne3
  • Ogórki małosolne5

Ogórki małosolne

Autor: BM87
Przepisów: 91 Ocena: 1628
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 1kg małych ogórków gruntowych
  • 1,5l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia chrzanu
  • niewielka wiązka kopru

Sposób przygotowania

1 Sól rozpuszczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Garnek z wodą odstawiamy w chłodne miejsce, by zalewa ostygła. Do słoików na dno wkładamy koper, ząbki czosnku i chrzan.

2 Umyte ogórki upychamy ciasno do słoików. Zalewamy ostudzoną wodą (ogórki muszą być przykryte wodą). Zakręcamy słoiki i odstawiamy w zacienione miejsce.

3 Po 2-3 dniach ogórki będą gotowe do spożycia.

Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Ogórki małosolne Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.