Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Owoce morza
Przepisy zebrane przez: BEATA1978

Spis treści

  • Przegrzebki w sosie jabłkowym3

Przegrzebki w sosie jabłkowym

Autor: fafiatko
Przepisów: 738 Ocena: 15301
  • 1-2 os.
  • 15 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • Przegrzebki 4-6 szt na osobę
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Cebula mała
  • Czosnek 4 ząbki
  • Jabłko kwaśne
  • Chili
  • Natka pietruszki
  • wino białe lub jabłkowe 0,5 szklanki, lub woda

Sposób przygotowania

1 Opłukałam i osuszyłam przegrzebki na ręcznikach papierowych.
Szczerze polecam przegrzebki mrożone, nic nie tracą, byle byłyby szczelnie zapakowane.

Na oliwie zeszkliłam pokrojoną cebulę dodałam pokrojony czosnek, plasterki chili i obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Po chwili podlałam całość odrobina wina jabłkowego- można użyć wody.

Całość poddusiłam do miękkości doprawiłam solą i zmalaksowałam.

Przegrzebki usmażyłam na dużym ogniu, krótko, do zrumienienia z obu stron. Dla pewności można najgrubszego przekroić i zobaczyć czy nie jest szklisty wewnątrz, to przecież kuchnia domowa :D

2 Przegrzebki posypałam natką pietruszki i plasterkami chili. Świetnie smakują jako dodatek do białego wina.

Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Przegrzebki w sosie jabłkowym Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.