Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
Pasty
Przepisy zebrane przez: Afrulu

Spis treści

  • Tahini3
  • Krem z pieczonego czosnku5

Tahini

Autor: tunaCooking
Przepisów: 85 Ocena: 913
  • > 6 os.
  • 15 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 200g sezamu
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

1 Ziarna sezamu delikatnie uprażyć na patelni (około 10 minut,często mieszając) lub w piekarniku aż do lekkiego wzmocnienia zapachu.
Przesypać ziarna do blendera i dodać oliwę.
W zależności od potrzeby czy tahini ma być bardziej płynne czy nie oliwy można dodać trochę więcej lub mniej.

Uwagi:
Pastę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 miesiące.
Podczas blendowania sezam się rozgrzewa, więc nie można przesadzić z dodatkiem oliwy. Na początku pasta jest sucha ale już po 5 minutach blendowania staje się bardziej płynna.

Ziaren sezamu nie trzeba prażyć, pasta wychodzi pyszna również z nieprażonych tylko ma delikatniejszy smak.

Twoje notatki do przepisu

Tahini Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.