Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
39przepisówna
pasztety
Przepisy zebrane przez: mysza50

Spis treści

  • Pasztet jaglano-pieczarkowy3
  • Pasztet wegański z soczewicy5
  • Pasztet fasolowo-drobiowy.6
  • Domowy pasztet8
  • Pasztet10
  • Pasztet11
  • Pasztet12
  • Drobiowy pasztet14
  • Pasztet16
  • Domowy pasztet18
  • Pieczeń z kaszą gryczaną20
  • Pasztet z selera22
  • Pasztet z wątróbek drobiowych23
  • Pasztet z soi z warzywami24
  • Pasta wątrobiana do kanapek26
  • Sosy do pasztetów27
  • Wieżyczka z krakersów28
  • Pasztet z fasoli i pieczarek30
  • pasztet szwagra31
  • Pasztet z kaczki33
  • pasztet pieczarkowo - jajeczny z żółtym serem35
  • Pasztet z suszonymi podgrzybkami36
  • Pasztet z jajek38
  • Sos do pasztetów wg Ewy Wachowicz.39
  • Pasztet z cukinią40
  • Pasztet drobiowy bez pieczenia – zdrowy i dietetyczny 41
  • Pasztet z kaczki z suszoną śliwką42
  • Pasztet z kaszą i indykiem43
  • Domowy Pasztet Drobiowy45
  • Pasztet warzywny46
  • Pasztet jajeczno - pieczarkowy47
  • pasztet selerowy49
  • Pasztet z białej fasoli51
  • Pasztet z kurczakowych udek52
  • Smalczyk mocno czosnkowy z podgardla wędzonego i słoniny53
  • "Pasztet" sojowy55
  • pasztet sojowy57
  • Pasztet z soczewicy59
  • Niby-pasztet.60

Pasztet jaglano-pieczarkowy

Autor: mariwanna
Przepisów: 47 Ocena: 895
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • tanie

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 400g pieczarek
  • 1 marchew
  • kawałek selera (ok 150g)
  • kawałek pora (10cm)
  • 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego*
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Sól morska
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki (może być wędzona)
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 70ml oleju rzepakowego
  • kilka liści laurowych do dekoracji
  • olej i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

1
Pieczarki obrać, pokroić w grube plastry. Na szerokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pieczarki, smażyć, aż będą złote z obu stron, przełożyć na talerz.
Marchew i seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Por pokroić w półtalarki. Na patelnię wlać pozostały olej, wrzucić por, smażyć, aż będzie lekko przyrumieniony. Dodać marchew i seler, wymieszać i smażyć chwilę, aż złapią kolor, oprószyć kuminem i papryką, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Kaszę, pieczarki i warzywa przełożyć do miski, dodać sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko albo wywar z siemienia lnianego, wymieszać i zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest mało słona, można dosypać szczyptę soli albo wlać jeszcze łyżkę sosu sojowego.
2 Foremkę (u mnie 20x9cm) posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jaglano-warzywną, wyrównać i na wierzchu położyć liście laurowe.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC (jeśli foremka jest bardziej wąska, pasztet pieczemy godzinę).
Po upieczeniu pasztet wyjąć, pozostawić do ostudzenia najlepiej na całą noc.
Smacznego!
3 *zamiast jajka można dodać wywar z siemienia lnianego: łyżkę siemienia zalać 70ml wrzącej wody i gotować ok 2 minut, ostudzić.


Twoje notatki do przepisu

Pasztet jaglano-pieczarkowy Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.