Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
Pieczonki
Przepisy zebrane przez: Fokusia

Spis treści

  • Duszonki czyli beskidzki kociołek rozmaitości.3
  • Pieczonka po myśliwsku4

Duszonki czyli beskidzki kociołek rozmaitości.

Autor: Wiech_K
Przepisów: 231 Ocena: 4541
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg ziemniaków,
  • 2 - 3 duże marchewki
  • pietruszka
  • seler (nieduży)
  • 1 - 1,5 kg podwędzanej kiełbasy
  • ok. 1 kg wędzonych, surowych żeberek (mięsnych)
  • sól, pieprz - do smaku
  • kilka dużych liści kapusty

Sposób przygotowania

1 Kociołek wykładamy folią aluminiową i liśćmi kapusty. Liście muszą zachodzić na siebie tak, aby dokładnie wyścielały garnek.
Następnie układamy warstwami obrane, pokrojone w plastry warzywa i mięso.
Można poszczególne warstwy lekko doprawić w trakcie układania, ale uwaga, żeby nie przesadzić, bo i żeberka i kiełbasa są słone.
Całość przykrywamy liśćmi kapusty, zamykamy szczelnie, stawiamy na ogniu i oddajemy się rozrywkom towarzyskim.
Po ok. 2 - 2,5 godziny z kociołka zaczyna wydobywać się smakowity zapach - czas go otworzyć.

2 Jeżeli potrawa wygląda, pachnie i smakuje jak ta na zdjęciu - autorstwa mojego przyjaciela (potrawa, nie zdjęcie) - nakładamy na talerze... i do dzieła.

Twoje notatki do przepisu

Duszonki czyli beskidzki kociołek rozmaitości. Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.