Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
6przepisówna
pieczywo
Przepisy zebrane przez: Meggi63

Spis treści

  • Chleb Żytni na Mleku (bez zakwasu)3
  • Buchty z dżemem5
  • Bułeczki czosnkowe z tymiankiem7
  • Bułki do hot-dogów8
  • Czekoladowy chlebek z czereśniami - przepis10
  • drozdzowe buleczki z budyniem i truskawkami11

Chleb Żytni na Mleku (bez zakwasu)

Autor: damrocka89
Przepisów: 4 Ocena: 58
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • mąka żytnia, 0,5 kg
  • mleko, 300 ml
  • drożdże instant 5g lub zwykłe 10g, 5 g / 10g
  • olej, łyżka
  • sól, do smaku ok. łyżeczka
  • pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

1 Do dużej miski należy wlać mleko i wsypać drożdże, wymieszać, dodać łyżkę stołową oleju, sól i pieprz do smaku.
2 Następnie wsypać 0, 5 kg mąki żytniej i wyrobić ciasto na jednolitą masę (ręcznie bądź 10min w mikserze).
3 Miskę przykryć ścierką i odłożyć do ciepłego miejsca na godzinę.
4 Po godzinie ciasto przełożyć do formy uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i jeszcze na 30 min odłożyć do ciepłego miejsca.
5 Po tym czasie nagrzać piekarnik do 210°C, a po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C.
6 Chleb piec jeszcze około 35 minut, następnie piekarnik wyłączyć, a chleb wyłożyć dopiero po upływie 15 minut na deskę, aby wystygł.

Twoje notatki do przepisu

Chleb Żytni na Mleku (bez zakwasu) Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.