Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Pierniki
Przepisy zebrane przez: Kawa-z-mlekiem

Spis treści

  • Ciasto na Piernik staropolski faza I leżakowanie3

Ciasto na Piernik staropolski faza I leżakowanie

Autor: bryssska
Przepisów: 538 Ocena: 17315
  • > 6 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 gramów miodu naturalnego (u mnie spadziowy)
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 125 mililitrów mleka
  • 3 jajka
  • 2 przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

1 Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wszystko wystudzamy.

2 Mąkę mieszamy z przyprawa do piernika.

3 Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól.

4 Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste.

5 Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek
w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni. Smacznego !!!

6 ;-D

Twoje notatki do przepisu

Ciasto na Piernik staropolski faza I leżakowanie Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.