Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
21przepisówna
Pierogi
Przepisy zebrane przez: megi72

Spis treści

  • Zielone pierogi z soczewicą.3
  • casunzei ampezzani -pierogi z buraczków ćwikłowych5
  • Pierogi z konfiturami w cieście drożdżowym7
  • Bezglutenowe pierogi gryczane9
  • Pierogi ruskie11
  • Pierogi ruskie12
  • pierogi z feta13
  • Zapiekane pierogi włoskie ze szpinakiem 15
  • Pierogi17
  • Czekoladowe pierogi19
  • Pierogi z serem / Pierogi z jabłkiem20
  • Pierogi z dynią21
  • Pierogi z jagodami23
  • pierogi z kapustą25
  • pierogi ruskie26
  • pierogi28
  • Leniwe pierogi z malinami29
  • Leniwe pierogi30
  • Aush - pierogi ze szpinakiem i grochem31
  • Babcine pierogi z pasztetową32
  • pierogi inaczej(po japonsku)33

Zielone pierogi z soczewicą.

Autor: btylza
Przepisów: 21 Ocena: 522
  • 1-2 os.
  • 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • FARSZ:
  • - jedna szklanka zielonej soczewicy
  • - 2 średnie cebule
  • - piure z dwóch ugotowanych ziemniaków
  • - 2 łyżki oleju
  • - jedna łyżka uprażonych i zmielonych ziaren słonecznika
  • - majeranek
  • - pieprz ziołowy i sól
  • CIASTO:
  • - 2 szklanki mąki
  • - 1/2 szklanki wody
  • - garść liści szpinaku
  • - 1 łyżka masła roślinnego
  • - 1 łyżka oleju do gotowania pierogów

Sposób przygotowania

1 Przygotowanie farszu:

- drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju,

- soczewicę gotujemy w dwóch szklankach wody, gdy odparuje łączymy ją z piure ziemniaczanym, cebulą i przyprawami,

- wszystko dokładnie mieszamy,
2 Przygotowanie ciasta:

- składniki ciasta mieszamy ze sobą dodając obgotowane i posiekane liście szpinaku,

- ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy,

- w cieście wycinamy krążki, na każdym z nich układamy farsz i zlepiamy pierogi ( technika dowolna )

- gotujemy w lekko osolonej wodzie na małym ogniu aż do wypłynięcia na powierzchnię,

- podajemy ciepłe z dodatkiem pokrojonych pomidorów oraz sokiem z cytryny

Twoje notatki do przepisu

Zielone pierogi z soczewicą. Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.