Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
10przepisówna
PIEROGI
Przepisy zebrane przez: balbinka568

Spis treści

  • Pieczone pierożki z nadzieniem grzybowym3
  • Pierogi ruskie.5
  • Pierogi z kiszką.6
  • Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami.8
  • Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem9
  • Pierogi z serem (na słodko)10
  • pierogi ruskie11
  • Pierogi smażone13
  • pierogi15
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta17

Pieczone pierożki z nadzieniem grzybowym

Autor: balbinka568
Przepisów: 184 Ocena: 3116
  • > 6 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • CIASTO:
  • -Mąka pszenna - 400g
  • -Masło - kostka
  • -Żółtka - 4szt
  • -Gęsta kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • -Szczypta soli
  • FARSZ:
  • -Cebula - 2 szt
  • -Pieczarki - 1 kg
  • -Jajo - 1 szt
  • -Sól, pieprz
  • -Olej - 1 łyżka

Sposób przygotowania

1 Na desce połączyć składniki ciasta, siekając je najpierw nożem, następnie zagnieść ciasto, uformować w kulę.
Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
2 Cebulę i pieczarki drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać posiekane pieczarki.
Gdy woda z pieczarek odparuje doprawić solą i pieprzem do smaku.
Jak farsz trochę wystygnie dodać jajko i dobrze wymieszać.
3 Ciasto cienko rozwałkować.
Wykrawać kółka, na każde kłaść farsz i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
10-15 minut.
Można podawać na ciepło z barszczem.

Twoje notatki do przepisu

Pieczone pierożki z nadzieniem grzybowym Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.