Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
136przepisówna
Pierogi i kluski
Przepisy zebrane przez: lidkahimalaje

Spis treści

  • Nierozklejające się pierogi ruskie3
  • Idealne ciasto na pierogi.5
  • Pyzy z mięsem.7
  • Pyzy z mięsem8
  • Kartacze / Pyzy z mięsem 9
  • Kartacze okraszone skwarkami z cebulką.11
  • Litewskie kartacze (cepeliny)13
  • Kartacze z mięsem/cepeliny14
  • Kartacze mazurskie z mięsem.15
  • KARTACZE16
  • Kartacze17
  • Kartacze19
  • Pierogi nadziewane surową białą kiełbasą i tartym chrzanem20
  • Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami21
  • Pełnoziarniste pierogi z soczewicą i papryką23
  • Kuleczki serowe z kaszą manną na słodko25
  • Kolorowe gnocchi z pesto na bazie orzechów włoskich i natki pietruszki26
  • Paluszki z serkiem mascarpone27
  • "Szwaby" wiejskie z Podkarpacia.29
  • Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami31
  • Ziołowe kluski kładzione z dyni.33
  • Wątrobiane kluski na rosole35
  • Pieczone Pierogi z Kaszanką.36
  • Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą.37
  • Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym38
  • Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą40
  • jaglane knedle z truskawkami42
  • Kluski śląskie z zielonym groszkiem43
  • Pierogi z kaczki z rozmarynem44
  • Kluski z kapustą i suszonymi grzybami45
  • Waniliowe Kluski z kaszy manny47
  • Pierogi z kapustą i pieczarkami.49
  • Tarcioki 51
  • Kartacze albo cepeliny z soczewicą52
  • Knedelki z kaszy jaglanej z mięsem54
  • Ziemniaczana strapaczka55
  • Pyzy ziemniaczane z grzybami z "Doliny Strugu"56
  • Włoskie kluseczki z ricotty i pokrzywy58
  • Mięciutkie knedle z borówkami z ciasta parzonego bez ziemniaków, szybkie i pyszne 59
  • Pierogi gazdyni z kaszanką61

Nierozklejające się pierogi ruskie

Autor: fafiatko
Przepisów: 518 Ocena: 10171
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • ciasto:
  • mąka 2 szkl
  • Jajo kurze
  • Olej rzepakowy 100ml
  • ciepla woda pół szklanki- około
  • Sól
  • Farsz: twaróg tłusty 250g
  • ziemniaki ugotowane 250g
  • cebula pokrojona i usmażona
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

1 Mąkę wysypałam na blat ze szczyptą soli, dodałam olej i wmieszałam o dwoma nożami w mąkę- nie brudzą się dłonie. Dodałam gorącą wodę , wmieszałam, dodałam jajo, wymieszałam i zagniotłam ciasto.

Ciasto można schować pod odwróconą miskę i partiami wałkować w płaty i wykrawać szklanka kółka.
Można tez uformować wałek pokroić go w "kopytka" i z każdy wałkować na małe placuszki.


2 Ugotowałam ziemniaki, dodałam do nich twaróg, podsmażoną cebulę sól i pieprz. Całość utłukłam. Farsz nałożyłam na pierożki.


3 Sposobem na nierozklejające się pierożki- nawet z kapustą jest podwójne lepienie. Najpierw ręczne a potem bardzo szybkie i ładne zlepienie pierogów widelcem.


4 Najlepiej smakują polane smalcem ze skwarkami.

Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Nierozklejające się pierogi ruskie Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.