Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
12przepisówna
pizza
Przepisy zebrane przez: brutus

Spis treści

  • langosz3
  • Pizza:)5
  • Pizza domowa6
  • Margarita8
  • Pizza10
  • Pizza ... z moim sosem11
  • Calzone13
  • Pizza z patelni.14
  • Tarta z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi15
  • Domowa pizza17
  • Kocurkowa Pizza19
  • Pizzerki21

langosz

Autor: justa_kitchen
Przepisów: 238 Ocena: 2458
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki
  • 200 g ziemniaków, mącznych
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka /około/
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • DODATKOWO kwaśna śmietana
  • kabanosy
  • ser żółty
  • papryka chili mielona
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1 Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Obieram. Przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odmierzam około 150 g puree, które będzie wykorzystane w przepisie. Pozostałą ewentualnie część można spokojnie wsunąć.

Ze 100 ml ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru przygotowuję zaczyn. Odstawiam do spienienia.

Pozostałe składniki na ciasto /oprócz mleka i oleju/ mieszam. Dodaję zaczyn i wyrabiam, dolewając mleko /tyle, ile zje mąka – ciasto nie może być za rzadkie/. Pod koniec wyrabiania dodaję olej. Zagniatam dalej, do momentu, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie lepić się do rąk.
Odkładam ciasto do wyrośnięcia /podwojenia objętości/. Trwa to niecałą godzinę.

2 Kabanosy kroję w słupki i smażę, przyprawiając chili.
Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach.

Ciasto dzielę na 7 części i rozwałkowuję na grubość około 1-2 cm. Gotowe placki układam pod ścierką, przekładając je papierem do pieczenia.

Na patelni rozgrzewam olej.
Delikatnie układam placki i smażę z każdej strony do zezłocenia.
Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję od razu.
Z kwaśną, posoloną śmietaną. Kabanosami. I serem.

Twoje notatki do przepisu

langosz Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.