Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
3przepisyna
Pizze, calzone
Przepisy zebrane przez: skorpionek

Spis treści

  • Calzone z boczkiem, serem, pieczarkami i cebulką.3
  • Pizza z pieczarkami, oliwkami, bazylią i serem.4
  • Małe calzonki z serem mozzarella.5

Calzone z boczkiem, serem, pieczarkami i cebulką.

Autor: skorpionek
Przepisów: 58 Ocena: 928
  • 1-2 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • ciasto na pizze
  • sos pomidorowy
  • pieczarki 2 szt.
  • cebula 1 szt
  • boczek 4 plastry
  • ser mozzarella 4 małe kulki
  • natka pietruszki (drobno pokrojona)

Sposób przygotowania

1 Wykonanie farszu:

Pokrojony boczek w kostkę smażymy na patelni razem z pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami i cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką i dodajemy natkę pietruszki. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
2 Wykonanie Calzone:

Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz z boczku, pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Na farsz układamy 4 połówki kulek sera mozzarello. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.


Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Calzone z boczkiem, serem, pieczarkami i cebulką. Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.