Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
PRZEPISY
Przepisy zebrane przez: malgorzatasz

Spis treści

  • Racuchy jak puch3

Racuchy jak puch

Autor: irma
Przepisów: 220 Ocena: 7269
  • 1-2 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 2-3 dkg. drożdży
  • 20 dkg. mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1 Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru , 1 łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
2 Mąkę wymieszać z jajkiem, ciepłym /ale nie gorącym/ mlekiem, pozostałym cukrem i solą, a następnie dodać drożdże i wszystko wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być ciągnące, ale nie za gęste.Odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.Im bardziej wyrośnie, tym racuchy będą bardziej puszyste i lekkie.
3 W niedużym garnku rozgrzać większą ilość oleju i na gorący nakładać łyżeczką ciasto.Racuchy powinny pływać jak pączki. Smażyć bardzo krótko z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu.Podczas smażenia tworzą się wypustki, co dodaje racuchom uroku.
4 Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia, ale po wystygnięciu też są pyszne.
5 Ja latem robię do nich sos z jagód - 1/2l jagód rozgniatam i gotuję na małym ogniu z cukrem i odrobiną wody, a następnie zagęszczam mąką ziemniaczaną.
6 Życzę SMACZNEGO zajadania!

Twoje notatki do przepisu

Racuchy jak puch Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.