Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
59przepisówna
Przepisy Aśki
Przepisy zebrane przez: Joannad10

Spis treści

  • Spaghetti Carbonara PYSZNA!3
  • Kotlety ziemniaczane z pieczarkami5
  • Kotlety z kaszy kuskus6
  • Pulpety w sosie pomidorowym8
  • Zapiekanka gołąbkowa9
  • Mazurek kajmakowy10
  • Proziaki11
  • Racuchy13
  • Domowe chipsy15
  • Nachosy17
  • Zatapiane rogaliki19
  • Ciasto karmelowe na zimno21
  • Niebiańskie roladki23
  • Surówka z jabłka, marchewki i selera24
  • Zdrowe ciasteczka owsiane z ziarnami i suszonymi owocami25
  • Blok czekoladowy27
  • Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną28
  • Spaghetti Bolognese30
  • Jogurtowe bułeczki śniadaniowe31
  • Tarta z łososiem i mozzarellą33
  • Komosa ryżowa z brukselką i suszonymi pomidorami35
  • Placek po węgiersku37
  • Makaron w sosie warzywnym39
  • Domowy sos pomidorowy41
  • Pikantny domowy ketchup43
  • Gruszki w czekoladzie45
  • Orzechy włoskie w czekoladzie47
  • Tiramisu.48
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem50
  • SAŁATKA Z BROKUŁAMI,TORTELINI I ŁOSOSIEM52
  • Sałatka z roszponką i serem pleśniowym54
  • Zielony smoothie55
  • Syrop z imbiru, cytryny i miodu wzmacniający odporność56
  • Idealny rosół wg przepisu mojej babci57
  • Ciasto Ananasowy Migdałek59
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami61
  • Warstwowa sałatka z kurczakiem62
  • Domowe pieguski63
  • Jogutrowy sernik cytrynowy65
  • Biały lion66

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Autor: kulinarneprzygody
Przepisów: 277 Ocena: 13809
  • 3-4 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • porcja na 7 sztuk, szklanka 250 ml)
  • Ciasto:
  • Ziemniaki 500 g
  • Jajko
  • Mąka pszenna 1/2 szklanki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Farsz:
  • Pieczarki 250 g
  • Cebula mała
  • Natka pietruszki garść
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Panierka: Jajko Bułka tarta

Sposób przygotowania

1 Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem oraz natką pietruszki i wymieszać.

Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.

Ciasto podzielić na 7 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania.

Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.

Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Twoje notatki do przepisu

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.