Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Przepisy magdy gessler
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Sernik krakowski wg Magdy Gessler3

Sernik krakowski wg Magdy Gessler

Autor: GREGORHSPEED
Przepisów: 2119 Ocena: 47365
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • Masa serowa:
  • 800 g sera chudego
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 50 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania blachy
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania

1 Nożem siekamy zimne masło z mąką ,cukrem pudrem i solą.

2 Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto. Formujemy kulę ,owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min. Potem bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki.

3 Nakłuwamy i pieczemy 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.

4 Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem.

5 DO pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło.

6 Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka ,ubijamy białka na pianę. Masę serową delikatnie ,acz stanowczo ,mieszamy z pianą ,dodając najpierw 1/3 ,a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii ,namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.

7 Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki. Układamy na masie serowej ozdobną kratkę. Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy. Wyłączamy piekarnik i czekamy ,aż ostygnie. Można ewentualnie uchylić drzwiczki.

Twoje notatki do przepisu

Sernik krakowski wg Magdy Gessler Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.