Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Przetwory
Przepisy zebrane przez: Lulinka

Spis treści

  • Kompot z truskawek na zimę3

Kompot z truskawek na zimę

Autor: UwagaBabciaEwa
Przepisów: 185 Ocena: 87732
  • > 6 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • Proporcje na 4 słoiki 1L
  • około 2 kg truskawek
  • 1 ½ L wody
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • wyparzone słoiki i wieczka

Sposób przygotowania

1 Wodę przelewam do garnka, dodaję cukier i zagotowuję, następnie odstawiam do przestudzenia. Na początku mieszam aby cukier się rozpuścił.

Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki układam do wcześniej wyparzonych słoików. Truskawki w słoiku układam tak, aby pozostawić około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Do każdego słoika dodaję po około 1 łyżce soku z cytryny, jeżeli lubimy korzenne smaki to możemy również dodać po około 3 goździki na słoik.

Truskawki zalewam letnią wodą z cukrem, pozostawiając w słoiku około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
2 Pasteryzacja:
Na dno garnka kładę ściereczkę, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoika.
Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut. Następnie słoiki wyjmuję z garnka i ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), jeżeli jakiś słoik cieknie to dokręcam wieczko i ustawiam do góry dnem. Słoki nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.

Kompot z truskawek na zimę jest gotowy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Kompot z truskawek na zimę Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.