Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
26przepisówna
przetworynazimę
Przepisy zebrane przez: maciacha

Spis treści

  • Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików3
  • Sałatka z papryk, ogórków, pieczarek i cebuli na zimę.4
  • Pasta do zapiekanek z grzybów leśnych5
  • Krężałki po mojemu – mało znana kiszonka6
  • Kiszony kalafior – królem kiszonek!8
  • Ogóreczki- Krokodylki9
  • Ajvar11
  • Ogórki na ostro12
  • papryka w musztardzie po chorwacku 13
  • Biała kapusta z burakami15
  • Surówka w słoiki 16
  • Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej18
  • Ogórki po kalisku19
  • Ogórki po zbójnicku21
  • Sałata warszawska23
  • Surówka z kapusty do słoików25
  • Papryka po Bułgarsku27
  • *Ogórki z chilli*29
  • Ogórki z pieprzem ziołowym30
  • pikle inaczej31
  • Na zimę - sałatka do słoika33
  • Ogórki konserwowe z papryką34
  • Sałatka z buraków i kapusty35
  • Lato w słoiku- Pyszna sałatka z ogórków36
  • Sałatka z cukinii38
  • Ogórki na zimę40

Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików

Autor: Ivette
Przepisów: 17 Ocena: 327
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • cukinia, 3kg
  • cebula, 1kg
  • papryka czerwona, 1kg
  • ocet, 1,5 szkl.
  • cukier, 1kg
  • koncentrat pomidorowy, 4 kartoniki w sumie ok.800ml
  • po 1 łyżeczce ostrej papryki, słodkiej papryki, curry, bazylii
  • szczypta soli, pieprzu
  • 2 łyżki przyprawy do spagetti

Sposób przygotowania

1 Paprykę i cukinię myjemy, z papryk usuwamy gniazda nasienne, cebule obieramy. Warzywa kroimy (cukinię ze skórką) w dużą kostkę. Cukinie posypujemy 1,5 łyżką soli i odstawiamy na noc, by puściła sok. Następnego dnia odcedzamy.
Warzywa przekładamy do garnka, mieszamy. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu.
Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Podajemy np. z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.