Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
661przepisówna
Pycha
Przepisy zebrane przez: polkangaroo

Spis treści

  • Jak ugotować dobry rosół?3
  • Jak zrobić dobre frytki?6
  • Sposób na chrupiącego kurczaka9
  • Orientalny rosół-Ramen11
  • Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym 13
  • Kotlet schabowy a'la Kuroń.14
  • Kluski pszenne na wodzie gazowanej.16
  • Mus czekoladowy ekspresowy deser wywiad17
  • Gulasz z leśnymi (suszonymi ) grzybami:19
  • Sernik na mięciutkim cieście z pianką, brzoskwiniami i płatkami migdałowymi:20
  • golonka mini pieczona21
  • Łosoś z kalerosse22
  • Sztuka mięcha 23
  • Makaron z serkiem i tuńczykiem 25
  • Karczek w sosie własnym z kluskami ślaskimi27
  • Uszka28
  • Łosoś w sosie cytrynowo - czosnkowym30
  • Pieczony boczek w musztardowo-miodowej glazurze32
  • Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak34
  • Wigilijne uszka z grzybami36
  • Śledzie w winnej marynacie38
  • Pierogi z kapustą i grzybami39
  • Makaron z anchovies 40
  • Schab pieczony - przepis Babci Stefci42
  • Drobiowa galareta z warzywami43
  • Paszteciki z mięsem, kapustą i grzybami:45
  • Glazurowany boczek47
  • Stek z polędwicy wołowej49
  • Pomysł na pyszne śniadanie tosty z jajkiem szynką i świeżymi warzywami :-)51
  • Dewolaj (de volaille, devolay)52
  • Smażone kanie54
  • Grzyby jak świeże przez cały rok:55
  • Sos grzybowy ze świeżych leśnych grzybów w sosie śmietanowym57
  • Risotto z leśnymi grzybami59
  • Rosół na mieszanych mięsach61
  • Szarlotka63
  • Smażone młode podgrzybki:64
  • Kurczak pieczony w maślance65
  • Flądra po niemiecku66
  • Polędwiczki w sosie musztardowym67

Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym

Autor: GREGORHSPEED
Przepisów: 2331 Ocena: 51834
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 500 g wołowiny (łopatka)
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 125 g pieczarek
  • 500 ml wrzątku
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ostre papryczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 ananas
  • 100 g cukru palmowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 90 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

1 Zaczniemy od wołowiny, którą kroimy w kostkę (rozmiar dowolny, aczkolwiek im mniejsze kawałki, tym szybciej przygotujemy danie).

Wołowinę obsmażamy na oleju, dodajemy posiekane szalotki, a po chwili posiekany czosnek.

Oczyszczone i pokrojone pieczarki dodajemy po 2 minutach, mieszamy, dusimy na średnim ogniu wraz z rozgniecioną trawą cytrynową. Po 5 minutach dodajemy wrzątek, dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę (po tym czasie usuwamy trawę cytrynową). Następnie dusimy 30 minut na dużym ogniu.



W tym czasie przygotowujemy dodatki do sosu.



Papryki drobno siekamy.

Ananas obieramy, część drobno kroimy, resztę zjadamy.



Wszystkie składniki dodajemy do mięsa, mieszamy razem z cukrem, solą, słodką mieloną papryką oraz octem.

Dusimy przez 15 minut, łączymy z mąką wymieszaną w zimnej wodzie (100 ml). Dokładnie rozrabiamy.

Danie podajemy z ryżem jaśminowym i posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.

Aby generowanie mogło przebiec bez zakłóceń, książka będzie zawierała 500 pierwszych przepisów. Pamiętaj w serwisie możesz tworzyć i przeglądać książki o nieograniczonej wielkości.