Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
74przepisyna
Pyszne Obiadki
Przepisy zebrane przez: lidkahimalaje

Spis treści

  • Zaskakujące Polędwiczki w pysznym sosie3
  • Kurczak Yassa5
  • Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i…6
  • Rolada szpinakowa z nadzieniem ziemniaczano-serowym8
  • Ciasto cheeseburger z tortownicy XXL10
  • Zapiekanka makaronowa z brokułami11
  • Babka z fileta z kurczaka z farszem serowym13
  • Rewelacyjna zapiekanka15
  • Sałatka makaronowa z kurczakiem16
  • Zapiekanka rybna z ziemniakami18
  • Kurczak z warzywami po wietnamsku20
  • Sasznie białoruskie z twarogiem21
  • Pizza pełnoziarnista z jajkiem sadzonym i szpinakiem22
  • Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, suszonymi pomidorami, pietruszką)23
  • Quesadilla o smaku lata :-)25
  • Zapiekanka warzywna z tuńczykiem i serem26
  • Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego27
  • Placuszki z cukinii i kaszy29
  • Kurczak po hawajsku z ananasem30
  • Męska babka z cukinii z mięskiem.31
  • Chaczapuri z serem i szpinakiem33
  • Meksykańskie burrito z wołowiną35
  • Kotleciki z ciecierzycy i brokuła z dodatkiem guacamole36
  • Francuska rolada z mięsa i kiszonej kapusty.37
  • Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami39
  • Warzywne ciasto41
  • murtabak43
  • Kurczak Kung Pao (Gong Bao)45
  • Gryczane kotlety z łososiem46
  • Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod kołderką mozarelli, i pesto48
  • Mięsna zapiekanka pod puree ziemniaczano-marchewkowym49
  • Podudzia " zapakowane " w ciasto51
  • Gołąbki inaczej, pieczony warstwowy placek z farszu i kapusty.53
  • chiński pomarańczowy kurczak…54
  • Ryba podana na sposób chiński55
  • Kopytka z kaszy jaglanej i batata w maśle rozmarynowym56
  • Curry z kurczakiem i kalafiorem58
  • Kaszotto z pęczaku i młodej kapusty60
  • Papryki faszerowane ciecierzycą62
  • Gołąbki bez zawijania63

Ciasto cheeseburger z tortownicy XXL

Autor: kulinarneprzygody
Przepisów: 182 Ocena: 9348
  • 5-6 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • ------ ciasto:
  • Mąka tortowa 500 g
  • drożdże instant 6g
  • Jajko
  • Woda ciepła 300 ml
  • Olej rzepakowy 3 łyżki
  • Sól szczypta
  • ------- Farsz:
  • Mięso mielone wołowe 400 g
  • Cebula większa
  • Ketchup 1/2 szklanki
  • Musztarda 3 łyżki
  • Ogórek konserwowy 6 sztuk
  • Ser żółty 250 g
  • Sól
  • Pieprz
  • Majonez łyżeczka
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • --------- Dodatkowo:
  • Mleko do posmarowania ciasta
  • Sezam kilka łyżek

Sposób przygotowania

1 Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie podsmażam do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodaje mięso mielone i podsmażam ok 7 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem.

Ser ścieram na tarce, ogórki kroję w plasterki.

Dno tortownicy (24 cm) wykładam papierem do pieczenia, boki tortownicy smaruje olejem.

Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części mniejszą i większą. Większą cześć należy rozwałkować tak aby starczyła na dno tortownicy oraz boki. Mniejszą część rozwałkowujmy tak aby przykryła całego cheeseburgera.( Patrz film poniżej).

Gdy większy kawałek ciasta wyłożymy na blaszce zaczynamy układać składniki. Na dnie mięso mielone z cebulką następnie odrobina startego sera. Całość smarujemy keczupem. Układamy ogórki konserwowe na całą blaszkę. Smarujemy musztardą a następnie całość posypujemy żółtym serem. Całość przekrywamy mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Całość pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.

Twoje notatki do przepisu

Ciasto cheeseburger z tortownicy XXL Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.