Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
Pysznostki
Przepisy zebrane przez: lorien1

Spis treści

  • Budyniowo jabłkowy deser3
  • TRUFLE CYNAMONOWE5

Budyniowo jabłkowy deser

Autor: purchawencjos
Przepisów: 50 Ocena: 1977
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • BUDYN WANILIOWY, 1
  • Meko, 500 ml
  • Duże Herbatniki np, Digestive lub biszkopty, 10
  • Srednie jabłka soczyste waśne, 6
  • sok z cytryny, do smaku
  • Miód cukier, po 3 łyżki
  • rodzynki, garść
  • Cynamom, do smaku
  • Czekolda, do dekoracji

Sposób przygotowania

1 Budyń gotujemy jak na opakowaniu. Ja nie dodaję cukru. Gdy budyń zagotuje się, odstawiamy i przykrywamy. W tym czasie Ciastka – herbatniki np. digestive lub biszkopty kruszymy w rękach lub widelcem. Jabłka kroimy w drobne plasterki lub ścieramy na grubej tarce. Skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy z dodatkiem cukru, miodu, cynamonu, podlewamy 1/3 szklanki wody i wrzucamy kilka rodzynek. Smażymy do czasu aż z jabłek powstanie mus ale niekoniecznie jednolity. Ja lubię gdy zostanie w nim kilak kawałków owoców. W 4 pucharkach lub szklankach ok. 250 ml układamy warstwami: budyń, pokruszone ciastka, mus, pokruszone ciastka, mus, budyń. Na wierzch proponuję zetrzeć czekoladę. Deser może nie wygląda apetycznie ale jest naprawdę rewelacyjny i co ważne robi się go bardzo szybko. Przechowujemy lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Budyniowo jabłkowy deser Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.