Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
3przepisyna
racuchy
Przepisy zebrane przez: Anika1

Spis treści

  • Racuchy z jabłkami3
  • Racuchy5
  • Racuchy kokosowe7

Racuchy z jabłkami

Autor: balbinka568
Przepisów: 192 Ocena: 3277
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • -Mąka pszenna - 25 dag
  • -Jajo - 1 szt
  • -Drożdże - 1 dag
  • -Mleko ciepłe - 1 szklanka
  • -Woda ciepła -5 łyżek
  • -Jabłka - 2 szt
  • -Sól
  • -Tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

1 Drożdże rozetrzeć z paroma łyżkami mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3 Do mąki dodać pozostałe mleko, wodę, roztrzepane jajo, sól, oraz wyrośnięte drożdże.
Energicznie rozmieszać drewnianą łyżką, dodać jabłka.
4 Ciasto wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
5 Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką racuchy i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

6 Podawać z cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Racuchy z jabłkami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.