Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
ryby
Przepisy zebrane przez: zielarka88

Spis treści

  • Łosoś w białym sezamie na puree z ciecierzycy3

Łosoś w białym sezamie na puree z ciecierzycy

Autor: leopard28
Przepisów: 131 Ocena: 2121
  • 1-2 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • puree z ciecierzycy:
  • ugotowana ciecierzycya, 250 g
  • czosnek, 1 ząbek
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • oliwa extra vergine, 2 łyżki
  • Łosoś:
  • łosoś, 2 dzwonka
  • Olej sezamowy, 1 łyżka
  • sezam biały, 3 łyżki
  • Dressing cytrynowy:
  • oliwa extra vergine., 2 łyżki
  • starta skórka z cytryny, 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny., 1 łyżka
  • sól morska, do smaku
  • pieprz cayenne
  • roszponka, rukola, według uznania

Sposób przygotowania

1 Ciecierzycę zmiksować razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą extra vergine, dodając stopniowo około 5 łyżek wody , doprawić solą.
2 Łososia oprószyć solą, pieprzem, wysmarować olejem sezamowym. Sezam zrumienić na suchej patelni i posypać nimi łososia z wszystkich stron.
3 Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Na gorącą blaszkę ułożyć łososia i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie przygotować dressing cytrynowy.
4 Na podgrzane talerze położyć purre z ciecierzycy, na wierzch ułożyć łososia. Polać dressingiem cytrynowym, posypać pieprzem cayenne i udekorować roszponką lub rukolą - niestety nie miałem

Twoje notatki do przepisu

Łosoś w białym sezamie na puree z ciecierzycy Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.