Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
ryby
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Śledzie po wileńsku :D3

Śledzie po wileńsku :D

Autor: Tangerinka
Przepisów: 111 Ocena: 1837
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 6-8 płatów śledziowych solonych, z beczki, .
  • ok. 4 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 2 duże cebule
  • mała puszka wędzonych szprotek
  • ok. 3/4 małej puszeczki koncentratu pomidorowego
  • słoiczek korniszonów
  • pieprz, cukier, olej, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1 Śledzie i grzyby namoczyć na noc w wodzie mineralnej. Śledzie pokroić w niewielkie dzwonka, ułozyć na półmisku (szklanym). Grzyby ugotować (ok. 1,5 h), odcedzić, posiekać. Cebule posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodac do niej rozdrobnione szprotki, poddusic chwilę, dodać koncentrat pomidorowy. Poddusić, dodać trochę wywaru z grzybów i posiekane grzybki. Poddusic kilka minut, wystudzic, doprawic pieprzem i cukrem (sos powinien byc słodko-kwaśny).
2 Wyłożyć masę (gęsty sos) na śledzie, posypac posiekanymi korniszonami (mogą być ogórki kwaszone;), a następnie natką.
3 Smacznego :)))
4 28.12.2009

Twoje notatki do przepisu

Śledzie po wileńsku :D Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.