Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
9przepisówna
ryby
Przepisy zebrane przez: Jaga5

Spis treści

  • Karp zapiekany w śmietanie3
  • Ryba w sosie koperkowo - serowym4
  • Ryba zapiekana z porem6
  • Dorsz we włoskim sosie7
  • Ryba z jabłkami9
  • Ryba po grecku10
  • Cytrynowa ryba12
  • Ryba po podhalańsku (z jarzynami i śliwkami)14
  • Ryba w cytrynowej panierce16

Karp zapiekany w śmietanie

Autor: wibag
Przepisów: 4 Ocena: 77
  • 3-4 os.
  • 15 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • płat karpia bez ości, 1
  • pieczarki, 40 dag
  • cebula, 1 duża lub 2 małe
  • Natka pietruszki
  • smietana, mała
  • sól, pieprz
  • jajo, 1
  • mąka
  • olej

Sposób przygotowania

1 Pieczarki jeśli są bardzo małe to w całości, większe przekroić na pół i podsmażyć krótko na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
2 Karpia umyć i pokroić na 6 małych porcji. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i jaju, usmażyć na patelni. Jak ktoś woli może być filet karpia sote -w samej mące bez jaja. Przełożyć na pieczarki.
3 Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodać szczyptę soli. Przełożyć na karpia.
4 Wszystko zalać śmietaną wymieszaną z odrobiną soli i pieprzu, można dodać trochę koperku, ale niekoniecznie.
5 Przykryć naczynie i dusić na niewielkim ogniu lub w piekarniku do momentu aż śmietana zacznie się gotować, wtedy zazwyczaj karp jest już lekki i soczysty. Posypać krojoną natką i podawać z pieczywem na ciepło tak jak leżą warstwy w naczyniu: na dole pieczarki, karp z cebulką i natką na górze. Podlać sosem śmietanowo-pieczarkowym wytworzonym przy pieczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Karp zapiekany w śmietanie Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.