Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Sałatka z czerwonej kapusty
Przepisy zebrane przez: Gosia

Spis treści

  • Kurczak na butelce z piwem3

Kurczak na butelce z piwem

Autor: antena28
Przepisów: 28 Ocena: 2253
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • 1 kurczak około 1,3 – 1,8kg
  • butelka piwa (u mnie ciemne)
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski (można dodać 3 szt. w różnych kolorach)
  • 3 marchewki pokrojone w plastry
  • 3 cebule pokrojone w krążki
  • Kilka ząbków czosnku
  • 8-10 ziemniaków
  • • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, Vegeta, goździki 2-3szt (można dodać przyprawę do kurczaka Prymat).
  • olej lub oliwa
  • cukinia zielona 2 szt.(pokrojona w grubsze plastry lub pół krążki)

Sposób przygotowania

1 Kurczaka dzień wcześniej posmarować olejem, obsypać solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz przyprawą do kurczaka , do środka włożyć kilka ząbków rozgniecionego czosnku, dokładnie go natrzeć, włożyć do miski, owinąć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

2 Kiedy kurczak jest już zamarynowany przygotowujemy (obieramy i kroimy) warzywa.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni.
Dużą blachę do pieczenia wykładamy np. rękawem do pieczenia (rozcinamy rękaw wzdłuż aby była 1 warstwa) rękaw musi wystawać z obu stron blachy –tak aby podczas pieczenia można było nim przykryć warzywa..
Wykładamy wszystkie pokrojone warzywa + ząbki czosnku w błonkach (nie obieramy go).
3 Warzywa polewamy olejem (oliwą)posypujemy tymiankiem , solimy, pieprzymy i delikatnie obsypujemy papryką słodką i vegetą . Mieszamy, aby warzywa obtoczyły się w przyprawach.
Po środku warzyw robimy troszkę miejsca i stawiamy tam butelkę z piwem na której sadzamy kurczaka(szyjka z butelki ma wystawać tuż obok szyi kurczaka), do butelki wrzucamy 2-3 goździki (można też wsypać odrobinę soli lub cukru wówczas lepiej się pieni piwo).
Wystającymi kawałkami folii do pieczenia przykrywamy warzywa.


4 Delikatnie przenosząc blachę wstawiamy danie do piekarnika na najniższym poziomie i pieczemy przez ok. 70 minut.( u mnie trochę krócej)
Następnie odkrywamy warzywa i dopiekamy jeszcze przez około 15-20 minut.
SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Kurczak na butelce z piwem Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.