cukinia zielona 2 szt.(pokrojona w grubsze plastry lub pół krążki)
Sposób przygotowania
1
Kurczaka dzień wcześniej posmarować olejem, obsypać solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz przyprawą do kurczaka , do środka włożyć kilka ząbków rozgniecionego czosnku, dokładnie go natrzeć, włożyć do miski, owinąć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
2
Kiedy kurczak jest już zamarynowany przygotowujemy (obieramy i kroimy) warzywa.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni.
Dużą blachę do pieczenia wykładamy np. rękawem do pieczenia (rozcinamy rękaw wzdłuż aby była 1 warstwa) rękaw musi wystawać z obu stron blachy –tak aby podczas pieczenia można było nim przykryć warzywa..
Wykładamy wszystkie pokrojone warzywa + ząbki czosnku w błonkach (nie obieramy go).
3
Warzywa polewamy olejem (oliwą)posypujemy tymiankiem , solimy, pieprzymy i delikatnie obsypujemy papryką słodką i vegetą . Mieszamy, aby warzywa obtoczyły się w przyprawach.
Po środku warzyw robimy troszkę miejsca i stawiamy tam butelkę z piwem na której sadzamy kurczaka(szyjka z butelki ma wystawać tuż obok szyi kurczaka), do butelki wrzucamy 2-3 goździki (można też wsypać odrobinę soli lub cukru wówczas lepiej się pieni piwo).
Wystającymi kawałkami folii do pieczenia przykrywamy warzywa.
4
Delikatnie przenosząc blachę wstawiamy danie do piekarnika na najniższym poziomie i pieczemy przez ok. 70 minut.( u mnie trochę krócej)
Następnie odkrywamy warzywa i dopiekamy jeszcze przez około 15-20 minut.
SMACZNEGO !!!
Twoje notatki do przepisu
Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.