Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
190przepisówna
sałatki
Przepisy zebrane przez: hydrozyl

Spis treści

  • Sałatka z ciecierzycą3
  • Sałatka z ciecierzycą4
  • Surówka z selera naciowego5
  • sałatka śledziowa z buraczkami6
  • Sałatka z granatem i serem pleśniowym8
  • Sałatka z jajkiem i bekonem10
  • Warzywna sałatka na jogurcie11
  • Sałatka z truskawkami i awokado 13
  • Expresowa brokułowa14
  • Sałatka ze szpinakiem i nie tylko:)16
  • Sałatka z bobu i kaparów18
  • Słodko-kwaśna sałatka z bobem20
  • Sałatka z kozim serem i cukinią21
  • surówka obiadowa22
  • Sałatka ze słonecznikiem24
  • Sałatka "bramborowa"25
  • Główka sałaty w truskawkowym vinaigrette26
  • Szybka sałatka z granatem27
  • Sałatka z szynką parmeńską29
  • Surówka z rukoli i awokado31
  • Sałatka z rukoli i wędzonego twarogu z oliwkami33
  • Sałatka Brokułowa34
  • Ognista sałatka w rytmie salsy35
  • Sałatka z porem,ananasem i szynką konserwową37
  • Sałatka z tortellini39
  • Sałatka z tuńczykiem41
  • Japonska salatka42
  • Sałatka ziemniaczana z ziołami.44
  • Sałatka z brokułem i slonecznikiem45
  • Sałatka z surówki "Leniwa Kasia"47
  • surówka colesław po mojemu48
  • SAŁATKA Z RUKOLI50
  • Sałatka z kalafiorem i kurczakiem52
  • Sałatka z arbuza, rukoli i serkiem feta53
  • Sałatka z ryżem54
  • Sałatka z kurczakiem56
  • Surówka z kalafiora57
  • Buraczki do bitek58
  • Sałatka pełna witamin59
  • Sałatka.61

sałatka śledziowa z buraczkami

Autor: Ewaaa
Przepisów: 143 Ocena: 8313
  • 5-6 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 5 płatów filetów śledziowych (mogą być takie z zalewy octowej, jak i z oleju)
  • 1 mała fioletowa cebula (lub 2 łyżki cebulki ze śledzi)
  • 1 mała lub 0,5 standardowej puszki groszku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnie jabłko
  • 3 średnie ogórki kiszone lub 4 konserwowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśniej śmietany 12%
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 3 średnie buraki
  • sól, sok z cytryny, cukier

Sposób przygotowania

1 Buraki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową (każdy osobno), pieczemy do miękkości w 190 stopniach ( około 50 minut), buraki też można ugotować.

Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie w łupinach do miękkości.
Buraczki obieramy ze skórki kiedy są jeszcze lekko ciepłe, wtedy skórka łatwiej schodzi, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Ziemniaki również obieramy, kroimy w kosteczkę.
Śledzie kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę drobno siekamy, jeśli używamy cebuli ze śledzi, odsączamy ją i drobno siekamy.
Groszek odcedzamy z zalewy.
Ogórki i jabłko kroimy w drobną kosteczkę.
W jednej misce mieszamy ziemniaki, śledzie, groszek, jabłko, cebulę, ogórki, dodajemy sól i pieprz, majonez z jogurtem, wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Do drugiego naczynia przekładamy starte buraczki, dodajemy 1/3 łyżeczki cukru (czasem potrzeba więcej, w zależności od gatunku buraków), szczyptę soli i sok z cytryny, mieszamy.

Na półmisku układamy obok siebie sałatkę śledziową i doprawione buraczki, całość posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

sałatka śledziowa z buraczkami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.