Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
60przepisówna
Sałatki
Przepisy zebrane przez: pyza86

Spis treści

  • Sałatka z pora z sosem chrzanowym3
  • sałatka pieczarkowa4
  • Sałatka ryżowa6
  • Sałatka jajeczna z chrzanem7
  • Sałatka z tortellini, salami i serem8
  • Sałatka jajeczno-pieczarkowa10
  • Sałatka z czarną rzepą12
  • żółta sałatka14
  • Kolorowa sałatka meksykańska16
  • Sałatka meksykańska17
  • Sałatka z selerem18
  • Sałatka drobiowa z tzatziki19
  • Sałatka pełna witamin21
  • Surówka marchwiowo-jabłkowa z orzechami23
  • Sałatka z makaronem ryżowym24
  • Sałatka z tortellini26
  • Sałatka z kalafiorem28
  • Sałatka pychota29
  • Sałatka meksykańska z ryżem31
  • Sałatka wiosenno-wielkanocna33
  • Surówka z selera35
  • Sałatka południowa36
  • Sałatka z jajek37
  • Sałatka z tortellini39
  • sałatka pieczarkowa41
  • Sałatka z zupek chińskich43
  • Salatka z mozzarelą44
  • Sałatka z porem46
  • Witaminowa surówka48
  • Sałatka z porów50
  • Sałatka pieczarkowa z jajkami51
  • Kolorowa sałatka makaronowa52
  • Szybka sałatka makaronowa 54
  • Wiosenna sałatka z blanszowanymi pieczarkami55
  • warstwowa sałatka z rzodkiewką57
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem58
  • Sałatka porowa59
  • Meksykańska-Pikantna60
  • Sałatka z pora62
  • Prosta sałatka63

Sałatka z pora z sosem chrzanowym

Autor: Nemezja
Przepisów: 192 Ocena: 4513
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • Pieczarki 500 g
  • Por 1 szt. (duży)
  • Jajka 6 szt.
  • Kukurydza 1 puszka
  • Ogórki kiszone 3 szt.
  • Chrzan 1 - 2 łyżki
  • Majonez 2 - 3 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Ser żółty twardy 80 - 100 g (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1 Jajka ugotować na twardo (8 - 9 minut), wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.

Pieczarki oczyścić i gotować przez 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Wystudzić i pokroić w kostkę.

Pora umyć, przeciąć na pół i białą część pokroić w cienkie półplasterki.
Pokrojonego pora delikatnie posypać solą.

Ogórki pokroić w kostkę.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2 Majonez wymieszać z chrzanem i dodać do przygotowanych składników, wymieszać i doprawić pieprzem i solą do smaku. Składniki połączyć z sosem tuż przed podaniem, gdyż chrzan nieco wietrzeje. Ilość chrzanu i majonezu dostosować do swoich upodobań.

Twoje notatki do przepisu

Sałatka z pora z sosem chrzanowym Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.