Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
39przepisówna
sałatki z mozzarellą
Przepisy zebrane przez: nikion

Spis treści

  • Sałatka warzywna z mozzarellą3
  • Główka sałaty w truskawkowym vinaigrette4
  • Sałatka Caprese wg Beatki5
  • Sałatka wiosenna6
  • Leciutka salateczka ;))) 7
  • Caprese z grillowaną cukinią8
  • Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri9
  • kozia sałata z avocado i mozzarellą10
  • sałatka z pieczarek marynowanych,mozzareli i pora11
  • Wiosenna sałatka z grapefruitem12
  • Sałatka z rukolą, mozzarellą i awokado13
  • Szalony poranek14
  • Sałatka do grilla15
  • Owoc kaki z mozzarellą17
  • Sałatka caprese19
  • Sałatka Caprese z chili 20
  • Letnia sałatka21
  • Sałatka z roszponką, mozzarellą i suszonymi pomidorami22
  • Pomidorowa salatka :-))23
  • Salatka pomidorowa z mozzarella :-))25
  • Figa z makiem ,ach przepraszam z czarnym sezamem.26
  • Caprese27
  • Sałatka serowo - warzywna 28
  • Sałatka caprese29
  • Sałata lodowa na każdą okazję31
  • Sałatka Caprese z cebulą33
  • Sałatka z papryki34
  • Sałatka Caprese36
  • sałatka z roszponki38
  • Sałatka z rukolą i mozzarellą39
  • Surowka z roszponki40
  • sałata z mozzarelli,avocado i pomidoròw41
  • sałatka z sałaty mieszanej z mozarellą43
  • Sałatka z rukolą,awokado i mozzarellą45
  • Salatka z mozzarelą46
  • Sałatka "na winie" z makaronem47
  • Sałatka z mozarellą 49
  • Sałatka caprese 50
  • Caprese inaczej51

Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri

Autor: hajduczek-naturalnie
Przepisów: 371 Ocena: 4670
  • 1-2 os.
  • 15 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • duży dojrzały pomidor
  • kulka mozzarelli w zalewie, ideałem jest ser z bawolego mleka (ale lepiej kupić świeży serek krowi, niż stary bawoli, pamiętajci
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa dobrej jakości, tłoczona na zimno
  • świeżo mielony pieprz
  • sól (używam fleur de sel)
  • opcjonalnie ocet balsamico lub krem balsamico

Sposób przygotowania

1 Jeśli pomidor ma delikatną skórkę, nie trzeba go obierać, ale ja obieram zawsze – nie lubię pomidorowych skórek.
Pomidora pokrój w plasterki, podobnie potraktuj kulkę mozzarelli. Bazylię pokrój w paski.

2 Na talerzu układaj na przemian plasterki pomidora i mozzarelli, posyp paskami bazylii.

3 Przypraw sałatkę tak, jak lubisz. Ja zwykle skrapiam dość obficie oliwą, oprószam pieprzem (albo nie), posypuję niewielką ilością kwiatu soli (fleur de sel), a czasem nie solę wcale. Całość oszczędnie skrapiam kremem balsamico.

4 Insalata Caprese zjadamy ze świeżym pieczywem, dzięki któremu łatwo można wymuskać oliwę z talerza. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.