Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
schab
Przepisy zebrane przez: baska50

Spis treści

  • Gotowany schab3

Gotowany schab

Autor: AnkaGotuje
Przepisów: 177 Ocena: 18601
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • 1,5kg schabu bez kości
  • mieszanka ulubionych przypraw (majeranek, przyprawa do mięsa, papryka słodka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania

1 Wszystkie przyprawy wsypuję do miseczki, dodaję sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dobrze rozcieram i mieszam. Następnie, tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieram mięso z obydwu stron. Wcześniej schab opłukałam pod bieżącą wodą i osuszyłam papierowym ręcznikiem.
2 Teraz mięso wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, tak aby przeszło aromatem ziół.
3 Po tym czasie schab przekładam do rękawa, który mocno zawiązuję na obu końcach. Mięso w rękawie wkładam do garnka z zimną, osoloną wodą, włączam malutki gaz i doprowadzam do wrzenia. Gotuję około godziny. Potem gaz wyłączam, a mięso zostawiam jeszcze na 15 minut w gorącej wodzie. Później je wyjmuję, zdejmuję rękaw i pozostawiam do ostudzenia.
4 Tak przyrządzony schab jest pyszny, mięciutki i soczysty. Doskonały na gorąco i później na zimno jako wędlina do kanapek.

Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Gotowany schab Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.