Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
6przepisówna
sernik
Przepisy zebrane przez: backer

Spis treści

  • Sernik3
  • Sernik bananowy4
  • Sernik z kulkami orzechowymi5
  • Sernikobrownie7
  • Sernik z jogurtów bałkańskich8
  • Zakręcony sernik z musem truskawkowym - przepis9

Sernik

Autor: tolerancja
Przepisów: 74 Ocena: 1963
  • > 6 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • ciasto :
  • 1/2 margaryny bielskiej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 25 dkg mąki
  • 3 jajka (z białek ubic pianę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ser :
  • 1 1/2 KG sera białego (najlepszy swojej roboty)
  • 1 margaryna bielska
  • 40 dkg cukru pudru
  • 10 jajek (z białek ubic pianę)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyzeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
  • rodzynki , płaska łyzeczka proszku do pieczenia
  • Polewa :
  • 1/2 margaryny
  • 3 łyzki wody
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Ja dla ozdoby użyłam płatków migdałowych

Sposób przygotowania

1 Wykonanie ciasta: najpierw ubijamy pianę z białek , odstawiamy na bok. Następnie ucieramy margarynę , dodajemy cukier puder , żółtka , makę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i na koniec ubite białka , delikatnie wymieszac i wyłozyc na duzą blachę
2 .Wykonanie masy serowej: ubijamy na sztywno białka z 10 jaj , odstawiamy na bok . Ucieramy margarynę z cukrem pudrem , dodajemy żółtka ale stopniowo po 1 cały czas mieszając , następnie ser (zmielony 3 razy przez maszynkę) , dokładnie połaczyc skł, pózniej sok z cytryny , nastepnie budynie , obydwie mąki wymieszane z łyzeczką proszku do pieczenia i na końcu bardzo delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek i rodzynki . Gdy masa jest gotowa wykładamy ją na przygotowane wcześniej ciasto , wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na ok 1 godzinę
3 Po upieczeniu na ostygnięty sernik przygotowyjemy polewę i posypujemy płatkami migdałowymi
4 SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Sernik Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.