Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
4przepisyna
Siostry Anastazji
Przepisy zebrane przez: hydrozyl

Spis treści

  • Figa z makiem3
  • Piernik4
  • Ciasto Magistra- według siostry Anastazji5
  • Sernik z kulkami orzechowymi6

Figa z makiem

Autor: Kasiaczek06
Przepisów: 52 Ocena: 855
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • Ciasto: 6 jaj
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem: 5 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. syropu po brzoskwiniach z puszki
  • 1 i ½ budyń śmietankowy w proszku
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g margaryny Kasi
  • Ponadto: brzoskwinie w puszce (syrop zachować!)
  • dwie galaretki z czarnej porzeczki
  • okrągłe biszkopty Petitki

Sposób przygotowania

1 Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak (piec 45 min.). Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.

Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka roztrzepać i wlać do gotującego się soku i ugotować. Po wystudzeniu zmiksować z margaryną.
2 Rozprowadzić połowę kremu,przekrojone na pół biszkopty ułożyć pionowo. Między biszkoptami ułożyć pokrojone brzoskwinie, następnie zalać tężejącą galaretką porzeczkową. Posmarować kremem i położyć drugą część biszkoptu. Resztą kremu posmarować biszkopt ułożyć kilka pokrojonych brzoskwiń i osypać wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Figa z makiem Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.