Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
6przepisówna
śledzie
Przepisy zebrane przez: EWAM45

Spis treści

  • Śledź na różowo3
  • Śledz w ziołach5
  • Śledz miodowo-musztardowy7
  • Śledz marynowany pod chmurką8
  • ŚLEDŹ PO TATARSKU9
  • Śledź na wigilijny stół i nie tylko ...10

Śledź na różowo

Autor: Lulinka
Przepisów: 35 Ocena: 1014
  • 5-6 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • Śledzie - 6 płatów (ok 0,5 - 0,6 kg)
  • Buraki - 3 średnie
  • Ziemniaki - 3 (podobnej wielkości do buraków)
  • Szczypior - cały
  • Jajka - 4 sztuki
  • Jabłko - 1 duże
  • Jogurt naturalny typu greckiego (dla liczących kalorie) lub majonez
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

1 Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku.
Buraki umyć i piec w piekarniku (moje siedziały godz., ale zależy od wielkości - trzeba sprawdzać).
Ziemniaki umyć i gotowac w mundurkach.
Warzywa powinny być ugotowane ale dość twarde.
Po przestygnięciu obrac i pokroić w kostkę, wymieszać.
Jabłko obrac i pokroić w drobniutką kostkę, można zetrzeć, ale wtedy trzeba odcisnąć sok.
Dodać śrledzie równiez pokrojone w kostkę i posiekany szczypiorek
Całość doprawić solą i pieprzem.
Dodać 3 łyżki jogurtu lub majonezu.
Na wierzch położyć jajka (jak na zdjeciu) można różnież posiekać drobniutko i zrobić z nich "pierzynkę".

Twoje notatki do przepisu

Śledź na różowo Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.