Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
sliwki
Przepisy zebrane przez: justyna7279

Spis treści

  • Powidła bez mieszania3

Powidła bez mieszania

Autor: hajduczek-naturalnie
Przepisów: 376 Ocena: 4798
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 5 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek – trzeba je wypestkować
  • 800 g cukru
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10% (naprawdę, użyłam octu spirytusowego!)

Sposób przygotowania

1 Kluczem do sukcesu tych powideł jest brak przykrycia i absolutnie całkowity zakaz mieszania!!!!


2 Jeśli choć raz zamieszamy – możemy wszystko wyrzucić do kosza, ponieważ na 300% przypalimy śliwki.

3 Śliwki wydrylować i układać warstwami na przemian z cukrem. Na wierzchu ma być cukier i całość polać octem.

4 Całość pozostawić na 12 godzin bez przykrycia. Po tym czasie wstawić na mały ogień, “pyrkać” minimum 5 – 5,5 godziny (a nawet dłużej, w razie potrzeby - ja smażyłam 10 godzin) i choć nie wiem jak korci – pod żadnym pozorem nie mieszać tych powideł!!!!!!!

5 Po wyłączeniu gazu można np. chochelką odlać nadmiar soku do małego słoiczka – będzie fajny do rozcieńczania. Moje soczyste letnie śliwki pozwoliły mi na odlanie nawet 4 słoików pysznego soku i super - będzie na lemoniadę!

6 Teraz nastąpi coś, na co czekaliśmy tak baaardzo długo – ZAMIESZAMY powidła (połączymy i rozbijemy owoce z pozostałym gęstym soczkiem)!!!!

7 Jeśli musimy powidła przechowywać w ciepłym pomieszczeniu, to koniecznie trzeba je pasteryzować 10 min, ale jeśli mamy zimną piwnicę, to cała robota za nami.

8 Wystarczy gorące powidła bez mieszania przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem - aż do ostudzenia. Jeśli jednak będą stały w cieple, to może nie wystarczyć i bezpieczniej będzie je zapasteryzować.
Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Powidła bez mieszania Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.