Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
Słodkości
Przepisy zebrane przez: campari25

Spis treści

  • tarta mega czekoladowa...3
  • Grzybki - ciasteczka z kremówką KROK PO KROKU5

tarta mega czekoladowa...

Autor: izaa_a
Przepisów: 550 Ocena: 19796
  • > 6 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • ciasto: 125 g schłodzonego masła
  • 1 szklanka + 1 łyzka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • mus czekoladowy: 250 ml śmietany kremówki
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

1 ciasto:

Masło siekamy z cukrem, solą, mąką i kakao a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (Ja jestem leniwa wiec ciastem wylepiam forme do tarty i tak wstawiam
do lodówki)

Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem, mozna też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem. Pieczemy około 15-20 min w temperaturze 180 stopni.



2 mus czekoladowy: W garnku podgrzewamy śmietanę uważając żeby sie nie zagotowała. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i cukier
zdejmujemy z ognia. Mieszamy do czasu aż czekolada nam sie rozpuści. Jajka ucieramy na puszystą masę i stale mieszając dodajemy do czekolady. Jak jest za mało cukru można dodać więcej wedle uznania.

Przelewamy masę na upieczony spód tarty, wstawiamy do piekarnika 160-170 st i pieczemy około 15-20 minut. Kiedy wystygnie
polewamy polewą czekoladową.
3 Do musu czekoladowego spokojnie mozna dac 200 a nawet 250 g czekolady; ja dałam 150g bo mialy tartę jeśc dzieci i obawiałam się czy nie bedzie dla nich za gorzka

Twoje notatki do przepisu

tarta mega czekoladowa... Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.