Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
śniadanie
Przepisy zebrane przez: wiola_zolwik

Spis treści

  • Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim3

Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim

Autor: OstraNaSlodko
Przepisów: 111 Ocena: 883
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • ciasto francuskie, 1 płat
  • pieczarki, 25 dag
  • ser żółty, 10 dag
  • cebula, 1 szt
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • olej, 4 łyzki
  • żółtko, 1 sztuka

Sposób przygotowania

1 Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Podsmażamy na gorącym oleju. Dodajemy drobno posiekane pieczarki. Odrobinę solimy. Smażymy kilka minut ( do momentu aż pieczarki puszczą wodę i pięknie się usmażą razem z cebulką ).
2 Studzimy.Z ciasta francuskiego wycinamy długie prostokąty o wymiarach mniej więcej 30 cm x 8 cm.Przez środek układamy warstwę wystudzonych pieczarek.Posypujemy startym żółtym serem.Przyprawiamy odrobiną soli.Sklejamy końce tworząc delikatną falbankę jak na pierogi.
3 Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 20 min. w 190C ( do momentu aż ciasto będzie złociste! ). Zajadamy póki ciepłe!

Twoje notatki do przepisu

Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.