Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
sok
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Sok z czarnego bzu3

Sok z czarnego bzu

Autor: wiesia01
Przepisów: 5 Ocena: 180
  • > 6 os.
  • 15 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 1 kg owocu dzikiego czarnego bzu
  • 4 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody

Sposób przygotowania

1 Owoce obieramy z baldachów i dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Zalewamy wodą i dosypujemy cukru. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, aż powstanie gęsty sok. Odcedzamy sok i gotujemy bez owoców na małym ogniu jeszcze godzinę. Zlewamy gorące do słoików, zamykamy i odwracamy "do góry dnem" do sprawdzenia szczelności. Pasteryzujemy 15 minut. Przechowywać chłodnym miejscu. a JESZCZE JEDNO - jagódek nie wyrzucamy !!!!!! Pasteryzujemy w słoiczkach a zimą zajadamy ,
2 Przepis nie jest mój znalazłam go w internecie - ale gorąco polecam

Twoje notatki do przepisu

Sok z czarnego bzu Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.