Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
sos do makaronu
Przepisy zebrane przez: Agnees86

Spis treści

  • Sos cukiniowy3
  • Kapusta duszona z pieczarkami i pomidorami4

Sos cukiniowy

Autor: izek
Przepisów: 208 Ocena: 4742
  • 1-2 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • Cukinia 300 gram
  • Szynka 150 gram
  • Cebula 1 szt.
  • Jogurt naturalny 200 gram
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Czosnek granulowany
  • Tymianek

Sposób przygotowania

1 Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy wodą (woda powinna zakryć warzywo), lekko solimy i gotujemy (ok. 2-3 minuty od zagotowania wody). Po ugotowaniu cukinii odlewamy wodę, a starte warzywo pozostawiamy w garnku.
2 Cebulę drobno siekamy, szynkę kroimy w kostkę. Wrzucamy całość na patelnię i smażymy na rumiano. Następnie przekładamy to do garnka z cukinią.
3 Do garnka z cukinią, cebulą i szynką wlewamy jogurt naturalny, doprawiamy to solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz tymiankiem. Dokładnie mieszamy całość i wstawiamy garnek na mały ogień. Doprowadzamy sos do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Twoje notatki do przepisu

Sos cukiniowy Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.