Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
sosy
Przepisy zebrane przez: ramizes

Spis treści

  • Łopatka w sosie własnym wyborna3

Łopatka w sosie własnym wyborna

Autor: cytrynkaaa
Przepisów: 49 Ocena: 614
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • łopatka chuda, ok 0,7kg
  • cebula, 2 duże
  • kminek cały, szczypta
  • liść laurowy i ziele angielskie, kilka liści i kulek
  • vegeta, 1 łyżeczka
  • czosnek, kilka ząbków
  • sól, pieprz,, wg uznania
  • maggi, 1 łyżka stołowa

Sposób przygotowania

1 łopatkę kroimy na ok 3cm plastry i rozbijamy na 1cm kawałki tłuczkiem, obsypujemy solą i pieprzem następnie na patelni obsmażamy na złoty rumiany kolor na oleju. UWAGA: wszystko co się wysmaży z mięsa zostawiamy !!!
2 W obszernym rondlu na maśle rumienimy poszatkowaną dowolnie cebulę, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i wszystkie przyprawy chwilę smażymy po czym układamy mięsko i zalewamy całość szklanką wody i wlewamy to co wysmażyło się na patelni przykrywamy i dusimy mieszając od czasu do czasu na małym ogniu ok 30min ( cebula i czosnek mają się praktycznie rozpaść i zrobi się z nich sos) można dolewać odrobinę wody jeśli za szybko nam odparuje.
3 Można na koniec podbić łyżką śmietany ale osobiście wolę taki klarowny sos, dla mnie najlepsza jest do tego ciemna kasza ale oczywiście można podawać dowolnie ryż ziemniaki pieczywo...mięsko jest pyszne również na zimno w bułce lub kanapce z chrzanikiem lub musztardą ;)

Twoje notatki do przepisu

Łopatka w sosie własnym wyborna Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.