Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
szynkowar
Przepisy zebrane przez: plock1964

Spis treści

  • szynka wieprzowo - drobiowa z papryką (szynkowar)3
  • Szynka czosnkowa (szynkowar)4

szynka wieprzowo - drobiowa z papryką (szynkowar)

Autor: Ewaaa
Przepisów: 143 Ocena: 8248
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • 500 gramów łopatki wieprzowej, 500 gramów filetów z kurczaka
  • 1 średni strąk czerwonej papryki, 1 płaska łyżka peklosoli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu, 2 - 3 ząbki czosnku
  • 100 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej, 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

1 Łopatkę mielimy na najdrobniejszych oczkach.
Kurczaka kroimy w średnią kostkę, następnie lekko rozklepujemy tłuczkiem.
Do miski wrzucamy oba rodzaje mięsa, zasypujemy peklosolą, mieszamy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie żelatynę mieszamy z wodą i przyprawami (czosnek przeciskamy przez praskę), wlewamy do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 5 minut. Potem wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i mieszamy ręką.
Masę mięsną wkładamy do woreczka do parzenia, ugniatamy delikatnie by wycisnąć powietrze.
Następnie wkładamy do szynkowaru i ponownie ugniatamy, uważając by nie rozerwać woreczka.


2 Maszynkę wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny.

Po tym czasie szynkę parzymy przez około 2 godziny w temperaturze 80 stopni.
Następnie schładzamy w lodówce przez kilka - kilkanaście godzin.

Twoje notatki do przepisu

szynka wieprzowo - drobiowa z papryką (szynkowar) Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.