Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
22przepisyna
Tarta z różnymi dodatkami
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 3
  • Tarta ze szparagami5
  • Tarta cukiniowa z sardelami7
  • Tarta z kurczakiem i pomidorkami 9
  • Tarta z boczkiem i porem10
  • Tarta cebulowa11
  • Warzywna tarta z kozim serem13
  • Tarta z szynka pomidorami i serem14
  • Tarta ze szpinakiem i fetą15
  • Tarta z szynką i jajkami17
  • Tarta grzybowa19
  • Tarta ze szpinakiem21
  • Tarta wiejska z kurczakiem23
  • Tarta z kurczakiem 25
  • Tarta alzacka27
  • Tarta ze szpinakiem i boczkiem na bogato29
  • Tarta z soczewica31
  • Tarta z grzybami i oscypkiem33
  • tarta hamburgerowa...34
  • tarta z szynka i warzywami36
  • Pyszna tarta z łososiem, pomidorami i mozzarellą37
  • Śniadaniowa mini tarta z jajem39

Tarta ze szparagami, porem i pomidorami

Autor: aaasikkk
Przepisów: 42 Ocena: 1469
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 1 porcja ciasta na tartę - szukaj w Moich Przepisach, lub TU: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/idealne-ciasto-na-tarte
  • 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g)
  • pęczek zielonych szparagów (700g)
  • 1 duży por (100g) - jego biała i jasnozielona część
  • kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g)
  • 2 jaja - całe
  • 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kostec
  • 150ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru - do gotowania szparagów
  • sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami
  • 1 łyżka oliwy z oliwek - do podsmażenia kurczaka

Sposób przygotowania

1 Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu.

Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę.

Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.

2 Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu.

Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.

W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, wstawić na 15 min. do lodówki w celu "przegryzienia się" smaków.

Następnie krótko podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Odstawić do wystudzenia.

3 Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki - pod delikatnym naciskiem same pękną w odpowiednim miejscu.

Obgotować we wrzącej, osolonej wodzie - można dodać łyżeczkę cukru, wtedy szparagi pozbędą się goryczki - ok. 3 min. - nie wylewać wody, przyda się dalej - a następnie przepłukać zimną, aby nie straciły koloru.

Odsączyć na sitku. Pokroić w kostkę, ale zostawiając górną część łodygi (tak ok. 1/3 całości) do udekorowania wierzchu tarty.

4 Pora przeciąć wzdłuż i poszatkować na półplastry.

Zblanszować go przez chwilę w gorącej wodzie po gotowaniu szparagów. Odcedzić na sitku.

Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół - u mnie na ćwiartki bo były dość duże.

5 Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli i pieprzu.

Dodać śmietaną, łyżkę mąki oraz ewentualne dodatkowe przyprawy i wszystko razem zmiksować - lepszy bardziej wyrazisty smak przypraw, niż mdła, niedoprawiona tarta.

Dodać żółty ser i wymieszać.

Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć kurczaka, kostkę szparagową i pora.

Wylać na to masę jajeczną z serem żółtym.

6 Na wierzch poukładać czubki szparagów i pomidorki koktajlowe, wciskając je lekko w masę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy.

7 Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.