Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
TORTY
Przepisy zebrane przez: jolantawinnicki

Spis treści

  • tort orzechowy3

tort orzechowy

Autor: Ewaaa
Przepisów: 143 Ocena: 9108
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • kakaowy biszkopt: 8 jaj ( wielkość M), 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z małą górką), 3 łyżki ciemnego kakao (z górką)
  • szczypta soli
  • poncz: 1 i 1/3 szklanki wystudzonej mocnej osłodzonej herbaty z 1 łyżką rumu ( alkohol opcjonalnie)
  • lub 1 i 1/3 szklanki wystudzonej osłodzonej kawy z rumem (alkohol opcjonalnie)
  • 300 gramów zmielonych orzechów włoskich, 400 gramów miękkiego masła extra
  • 1,5 szklanki cukru pudru (szklanka pełna po brzegi)
  • 2 - 3 łyżki rumu lub spirytusu, 1 i 3/4 szklanki mleka
  • dodatkowo: 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • dekoracja: polewa czekoladowa - na blogu (użyłam połowy porcji)
  • połówki orzechów, różyczki z opłatka
  • około 80 gramów mielonych orzechów włoskich do obsypania boków tortu

Sposób przygotowania

1
Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubić je na sztywno, wsypać cukier puder i krótko zmiksować na bezę.

Następnie dodać żółtka, krótko zmiksować na wolnych obrotach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie, ale dokładnie, najlepiej trzepaczką rózgową, do połączenia składników.

Dno tortownicy o średnicy 24 - 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków foremki niczym nie smarujemy.
Jak zrobić tzw "drugie dno" w szybki sposób, pisze na blogu.

Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do suchego patyczka.

Natychmiast po upieczeniu wyciągamy biszkopt i upuszczamy foremkę z ciastem na podłogę z wysokości około 40 cm, ewentualna górka na cieście powinna się zniwelować.
Biszkopt studzimy.

UWAGA: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, zawinąć go w torebkę foliową (tak, by miał w środku trochę powietrza) i odstawić, łatwiej potem będzie go nam przekroić na blaty.


Teraz zabieramy się za krem.
Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy orzechy.

Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając(!) dopóki orzechy nie napęcznieją i mieszanka nie nabierze gęstej konsystencji, ma dużymi porcjami powoli spływać z łyżki. Masę studzimy do uzyskania temperatury pokojowej.

2 Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem.

Następnie porcjami dodajemy przestudzony krem, ucieramy wszystko dokładnie.
Na końcu dodajemy alkohol i porządnie mieszamy łyżką.

3 TERAZ MOŻNA SPRÓBOWAĆ CZY KREM NIE JEST DLA NAS ZA MAŁO SŁODKI.


Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty, polecam metodę nitkową, którą pokazuję pod linkiem na blogu.

4 UWAGA: Jeśli biszkopt pomimo rzucenia ma delikatną "górkę" z wierzchu, odcinamy ją również (za pomocą metody nitkowej).


Potem przygotowujemy pierwszą lub drugą wersję ponczu.

Pierwszy, spodni blat ciasta nasączamy ponczem, dość obficie.

5 Potem smarujemy go dość grubą warstwą dżemu z porzeczki, wygładzamy powierzchnię.

6 Na dżem wykładamy delikatnie krem orzechowy i szpatułką wyrównujemy powierzchnię.

Przykrywamy go drugim blatem, który również najpierw ponczujemy, smarujemy dżemem, a potem kremem, wygładzamy powierzchnię i przykrywamy trzecim, ostatnim blatem. Całość ciasta delikatnie dociskamy na całej powierzchni, wyrównując ewentualne nierówności mas.

Z reszty kremu odkładamy do miseczki około 4 kopiastych łyżek i wkładamy je do lodówki. Pozostałą częścią smarujemy cały tort, również jego boki.


7 Tort wstawiamy na około 2 godziny do lodówki, a potem zabieramy się za dekorację.

Ja najpierw zrobiłam kratkę na torcie z użyciem polewy czekoladowej, następnie boki ciasta obsypałam mielonymi orzechami.

Pozostałą część masy wstawiłam do lodówki by nieco stwardniała, a potem szprycą do kremów powyciskałam "różyczki", w których umieściłam połówki orzechów.

Oczywiście jeśli chodzi o dekorację, panuje tu pełna dowolność :)

Udekorowany tort wstawić do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin.

Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

tort orzechowy Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.