Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
61przepisówna
wędliny
Przepisy zebrane przez: daras2169

Spis treści

  • Domowa szynka3
  • Baleron wędzony metodą garnkową, parzony.4
  • Szynka pieczona 6
  • Schab z szynkowaru7
  • Rolada z szynkowaru 8
  • Boczek wieprzowy parzony wędzony.10
  • Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany.11
  • Pasztet wieprzowo - drobiowy.13
  • Mielonka z szynki w słoiku.15
  • Polędwica łososiowa mojej siostry.16
  • Pasztet z indyka18
  • Mielonka ze słoika19
  • Schab dojrzewający20
  • Przysmak ze słoika21
  • Karkówka gotowana.23
  • Boczek rolowany25
  • Szynka pieczona w piwie26
  • Schab dojrzewający 27
  • Domowa szynka z szałwią28
  • Przysmak kanapkowy30
  • Domowe wędliny - pieczony baleron w ziołach32
  • Domowe wędliny - baleron parzony33
  • Schab w soli34
  • Szynka myszka pieczona35
  • Schab na kanapki.36
  • Schab w cebuli 38
  • Udziec z indyka z rodzynkami39
  • Szynka czosnkowa (szynkowar)40
  • Domowy pasztet42
  • szynka drobiowa - najprostsza (szynkowar)44
  • Schab ze śliwkami po staropolsku46
  • Pieczeń rzymska z jajkiem48
  • Schab gotowany50
  • rolada z indyka ze szpinakiem52
  • Soczysta pierś z kurczaka54
  • Pieczeń55
  • Domowe wędliny - schab suszony w ziołach57
  • Rolada boczkowa58
  • Pieczona polędwiczka59
  • Soczysty schab kanapkowy60

Przysmak kanapkowy

Autor: madziak
Przepisów: 71 Ocena: 1905
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • Karkówka lub łopatka, 80 dkg
  • surowy, wędzony boczek, 40 dkg
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • sól, pieprz, majeranek, do smaku
  • jeśli lubimy do w/w mięsa możemy dodać również kawałek wołowiny
  • niecałe pół szklanki zimnej wody
  • płaska łyżka żelatyny

Sposób przygotowania

1 Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić razem z boczkiem w maszynce. Dodać przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku (uważać na sól, bo boczek jest dosyć słony). Dolać wodę i wsypać żelatynę. Dokładnie wyrobić.
2 Słoiki wyparzyć, pokryki wygotować.
3 Do suchych słoików nakładać mięso (nie do pełna, zostawić około 2-3 cm luzu), mocno dokręcić zakrętki.
4 Słoiki wstawić do dużego garnka zalać zimną wodą do 2/3 wysokości, zagotowć na małym ogniu. Gotować około 4 godzin lub dwukrotnie po 2 godziny. Pozostawić do wystygnięcia.
5 Mięsko swietnie smakuje ze świeżym chlebem. I co ważne bez żadnej chemii :) Po schłodzeniu na wierzchu słoika powstaje cienka warstwa smalczyku a całe mięso otacza smaczna galaretka. Mała uwaga: dla uzyskania korzystniejszej barwy gotowego produktu, zamiast zwykłej soli można użyć peklosól.

Twoje notatki do przepisu

Przysmak kanapkowy Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.