Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
z kiełbasą
Przepisy zebrane przez: Konto usunięte

Spis treści

  • Soczewica z kiełbasą 3
  • Domowy garnek chłopski4

Soczewica z kiełbasą

Autor: thesecret
Przepisów: 57 Ocena: 561
  • 1-2 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 100g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula czosnkowa
  • 2 ząbki czosnku
  • Puszka pomidorów bez skórki
  • Koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
  • Ocet winny lub jabłkowy
  • Cząber
  • Gałka muszkatołowa
  • Anyż
  • Pieprz czarny
  • Papryka ostra (przyprawa)
  • Sól
  • 200g Kiełbasy (opcjonalnie dla mięsożernych)

Sposób przygotowania

1 Cebulę obieramy i kroimy w drobne kawałki, czosnek obieramy i rozgniatamy bądź ścieramy. Jeśli zdecydowaliśmy się na kiełbasę, kroimy w kółka.
UWAGA: Zadbajmy wcześniej o ugotowanie soczewicy. Zajmie nam to 10 minut. Odmierzoną ilość soczewicy wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy bądź oleju.

2 Na rozgrzaną patelnię, dodajemy trochę tłuszczu i dodajemy cebulę razem z kiełbasą. Jeśli wolimy kiełbasę dobrze przysmażoną aniżeli uduszoną, wrzucamy kiełbasę najpierw bez cebuli. Smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie.

3 Dodajemy soczewicę, starannie, ale delikatnie wszystko razem mieszamy. Na tym etapie dodajemy wszystkie przyprawy.

4 Dodajemy zawartość puszki z pomidorami, łącznie z sokami. Pomidory możemy lekko rozgnieść drewnianą łyżką, aby łatwiej nam się wszystko dusiło.

5 Jeśli soczewica ładnie nasiąkła pomidorami lecz jest nadmiar soków w patelni. Po prostu przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień na minimalny i dusimy przez kilka minut.

6 Podawać póki gorące, serwować z pieczywem lub bez. Pamiętajcie, że soczewica jest naprawdę sycąca dzięki dużej zawartości węglowodanów i błonnika, więc nabierać rozsądnie. :)
Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Soczewica z kiełbasą Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.