Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Zupa ogórkowa
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Zupa ogórkowa (ze smażonymi ogórkami)3

Zupa ogórkowa (ze smażonymi ogórkami)

Autor: Pieprzyczfantazja
Przepisów: 168 Ocena: 2526
  • 3-4 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • ok. 5 cm pora
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 %
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do zup
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Masło

Sposób przygotowania

1 Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę, marchew i pietruszkę w pół talarki. Pora i cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na 1 łyżce masła.
2 Ziemniaki, marchew i pietruszkę zalałam wodą ok.2 l. i zagotowałam. Dodałam podsmażoną cebulę i pora, dorzuciłam liść i ziele. Dodałam 1/3 łyżeczki soli. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 10 minut. W tym czasie ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i podsmażyłam na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła. Smażyłam przez ok. 6-7 minut mieszając od czasu do czasu zawartość patelni.Dodałam ogórki do gotującej się zupy i gotowałam jeszcze ok. 5 minut.
Wlałam śmietankę, wymieszałam, przyprawiłam do smaku i odstawiłam na 15 minut by zupa przeszła smakami.
3 Posypałam koperkiem i natką pietruszki przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Zupa ogórkowa (ze smażonymi ogórkami) Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.