Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
zupy
Przepisy zebrane przez: kiniusia183

Spis treści

  • Barszcz ukraiński3

Barszcz ukraiński

Autor: leopard28
Przepisów: 131 Ocena: 2532
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • fasola Piękny Jaś, 5 łyżek
  • czosnek, 1 ząbek
  • liście laurowe, 2
  • buraki, 3 sztuki
  • podudzia z kurczaka, 3 sztuki
  • marchewka, 1
  • pietruszka, 1/2
  • por, kawałek
  • biała kapusta, kawałek
  • ziemniaki, 2 sztuki
  • cebula, 1/2
  • natka pietruszki, świeża, 3 łyżki posiekanej
  • przecier pomidorowy, 2 łyżki
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • śmietana 18 %, 1/2 szklanki
  • mąka, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

1 Fasolę opłukać, zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować. Odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 2 godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolać wody.
2 Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
3 Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy)
4 Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać.

Twoje notatki do przepisu

Barszcz ukraiński Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.