Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
Zupy
Przepisy zebrane przez: Paninadeser

Spis treści

  • Kapuśniak3

Kapuśniak

Autor: pelen_brzuszek
Przepisów: 296 Ocena: 4969
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • Podudzie z królika 1-2 szt.
  • Boczek wędzony 30 dag
  • Marchew 3-4 szt.
  • Pietruszka 2-3 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Ziemniaki 6 szt.
  • Por 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Kapusta kiszona ok.50 dag
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Liść laurowy 5-7 szt.
  • Ziele angielskie 8-9 szt.
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

1 Mięso z królika wymoczyć, następnie przełożyć do dużego garnka (najlepiej do szybkowara) zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, por, pieprz, sól i gotować do miękkości mięsa.

W międzyczasie umyć wszystkie warzywa, obrać i pokroić w kostkę.

Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, wyciągnąć także por, ziele angielskie i liście laurowe oraz zdjąć szumowiny. Do tak przygotowanego wywaru dodać warzywa i gotować do miękkości.

Kapustę warto pokroić.

Boczek wędzony pokroić w kostkę i usmażyć na patelni (bez tłuszczu), po chwili dodać drobno pokrojoną cebulkę.

Do ugotowanych warzyw dodać kapustę oraz boczek z cebulką, dokładnie wymieszać. Całość gotować jeszcze przez ok. 10-15 min. W razie potrzeby dolać wody, doprawić solą i pieprzem
Na sam koniec dorzucić posiekaną natkę pietruszki.





2 Zupę warto podawać z kawałkami mięsa z królika.


3 Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Kapuśniak Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.