Wyznania francuskiego piekarza

Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia.

Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite fougasses, bâtards, boules i inne gatunki tradycyjnego prowansalskiego pieczywa.

A ten, kto zatęskni do aromatów z piekarni "Chez Auzet", będzie mógł spróbować własnych sił: książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. "Wyznania francuskiego piekarza" to nie tylko niezliczone praktyczne porady i tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.

Nie jest to zwykły sklep, a już z pewnością nie jest to miejsce na pospieszne zakupy, ot, żeby wejść i wyjść. Wówczas bowiem traci się połowę związanej z chodzeniem tam przyjemności. Przyjemności, której można zaznać, jeszcze zanim wejdzie się do środka. Zatrzymujesz się na progu. Zamykasz oczy i bierzesz długi, głęboki wdech (przez nos, ma się rozumieć), i wciągasz parfum de la maison. Świeży, ciepły, maślany aromat ciasta - jeden z najstarszych, najbardziej apetycznych i działających na wyobraźnię zapachów świata, pierwotny i niezmiennie poprawiający samopoczucie.
(fragment książki)
Peter Mayle
Autor licznych książek o Prowansji, w której mieszka od końca lat 80., m.in. "Dobry rok", "Jeszcze raz Prowansja", "Zawsze Prowansja".

Gerard Auzet
Właściciel istniejącej od 1951 roku wielokrotnie nagradzanej rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Awinionu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto sypane z truskawkami

Ciasto które dzisiaj proponuję jest szybkie, nieskomplikowane i bardzo smaczn...

Odsłon: 69

60 min
0
Sałatki Surówka obiadowa z ogórkiem

Kapusta i ogórek to chyba dwa najczęściej wybierane warzywa do przyrządzenia...

Odsłon: 37

30 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Tarta ze szparagami

Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...

Odsłon: 69

60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Szybki tost

Jak spieszę się a chcę zjeść coś dobrego przed wyjściem to mam swojego pewnia...

Odsłon: 185

15 min
2
>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

4
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0