Do góry

Newsy

Które owoce najlepiej sprawdzą się w przetworach?

Sukces produkcji owocowych zapasów na jesień i zimę opiera się na optymalnym wykorzystaniu darów natury, którymi raczy nas przyroda.

Fot. 123RF

Miesiąc po miesiącu wybieramy najbardziej dorodne, zdrowe i soczyste owoce, by cały ich smak zamknąć w słoiku i rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem i aromatem zawsze wtedy, gdy do głosu dojdzie nasz nieposkromiony apetyt na coś zdrowego i słodkiego. Z jakich owoców najlepiej przygotować kuszące dżemy i konfitury?

Czerwiec

Właśnie w tym miesiącu królują uwielbiane przez wszystkich truskawki, z których warto przygotować mnóstwo owocowych zapasów. Pamiętajmy, by nie odkładać robienia przetworów na ostatnią chwilę - w pierwszych dwóch tygodniach czerwca truskawki są dojrzałe, jędrne i soczyste, słowem - idealnie nadają się na dżemy, konfitury, galaretki. Polecamy również łączyć w przetworach rabarbar z truskawkami - palce lizać! W czerwcu pełnię sezonu mają również czereśnie i poziomki, świetnie nadające się np. na aromatyczne nalewki.

Lipiec

Lato to prawdziwa eksplozja smaków, zapachów i kolorów i najlepszy moment na zbiory! Koniecznie wykorzystaj ten czas i zamień swoją kuchnię w mini-fabrykę. Najszybciej dojrzewają teraz porzeczki, jagody, morele oraz agrest. Wciąż dostępne są na targach tzw. późne truskawki, które w połączeniu z innymi owocami, np. jagodami, oferują nam niepowtarzalny smak wakacji. To również świetny moment na zbiory borówki amerykańskiej (zamarynowane owoce można wykorzystać później na wiele sposobów), brzoskwiń, nektarynek oraz wiśni. Po koniec miesiąca dojrzewają również pierwsze gruszki, warto również teraz sięgnąć po przepisy na przetwory i syropy z pysznych, dojrzałych malin.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Sierpień

W sierpniu najbardziej rozsądnym, „owocowym" wyborem będą wiśnie, jeżyny, maliny lub owoce czarnego bzu. Na początku miesiąca wybierzmy się również do lasu, czeka tam na nas runo usłane krzakami, dobrze wszystkim znanej borówki, z której możemy przyrządzić np. syrop o nieocenionych właściwościach zdrowotnych oraz wyborny dżem. Pod koniec sierpnia można spodziewać się również pierwszych winogron i owoców żurawiny.

Wrzesień

Wrzesień i pozostałe jesienne miesiące to przede wszystkim czas... rozkoszowania się smakami lata, o które zadbaliśmy od maja do sierpnia. Każdemu, kto jednak złapał „przetworowego" bakcyla w okresie jesiennym w szczególności polecamy słodkie rarytasy z wciąż dojrzewających jabłek, gruszek oraz śliwek. Warto sięgnąć również po pigwę oraz owoce dzikiej róży - przygotowane z nich nalewki, syropy i konfitury są nie tylko rarytasem, umilającym długie zimowe wieczory, ale świetnym lekiem na przeziębienia i drobne dolegliwości.

20 przepisów na wyjątkowe przetwory

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń