Do góry

Newsy

Które owoce uczulają?

Wraz z nadejściem wiosny, wyczekujemy pierwszych smaków dojrzewających w słońcu owoców i warzyw. Półki w sklepach i na placach targowych uginają się od ciężaru sezonowych pyszności. Mimo że wspaniale smakują i zawierają wiele witamin, czasami mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne.

Fot.123FR

Lista alergennych owoców jest dość długa. Ze względu na reakcje krzyżowe, często uczulają nas ananasy, melony, mango, winogrona. Warto pamiętać o tym, że owoce, które wywołują reakcje alergiczną występują w wielu pochodnych produktach, takich jak dżemy, galaretki, słodycze. Dla wszystkich osób uczulonych na owoce, pocieszeniem może być informacja, że większość z nich po poddaniu obróbce termicznej lub przetworzeniu traci niebezpieczne alergeny. Mimo wszystko, warto wiedzieć na jakie owoce powinno się uważać. Oto niektóre z nich.


Truskawki

Korzystnie wpływają na nasz organizm i znajdują zastosowanie w profilaktyce wielu chorób. Jednakże zawierają salicylany oraz histaminę, która może odpowiadać za wystąpienie świądu, pokrzywki oraz poważnych problemów z układem oddechowym.

Niewątpliwym minusem tych pysznych owoców jest to, że kumulują w sobie pestycydy. Dlatego, szczególnie na początku sezonu, zaleca się spożywanie truskawek w mniejszych ilościach. Warto również wiedzieć, że drobne pesteczki truskawek mogą spowodować silne biegunki. Owoców tych nie powinny jadać dzieci do drugiego roku życia, oraz osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń